jueves, 20 de enero de 2011

La taronja

A léscola estem fent descripcions i ací vos deixem la de la taronja:


La taronja és el fruit del taronger, conté principalment vitamina C i minerals. Es menja a l’hivern per previndre els constipats. És originària de la Xina.
És esfèrica, encara que no perfecta. És de color taronja, a voltes en la superfície té taques de color més clar o més obscur i és rugosa al tacte. Quan l’apropem a la cara notem una sensació de frescor. Al tallar la pell desprén olor i suc, i baix d’ella hi ha una altra capa blanca més grossa i aspra.
Per dins apareixen unes divisions que són els gallons. Estan col•locats en cercle al voltant d’un eix i tenen forma de vaixell, plàtan…Quan agafem un galló veiem que té una pell molt fina i transparent que ens deixa veure unes bossetes que pareixen llàgrimes. Cada llàgrima està plena d’un suc àcid que fa que ens despertem, com si tinguérem xispes a la boca, però depenent de la varietat hi ha algunes que són més dolces que altres.
Als mercats tenim moltes varietats com: nàvel, navelina, guacentona, sacsuma, clementina, sanguina... algunes d’elles més difícils de trobar.
A més de menjar-la crua i amb suc, la utilitzem en pastissos, tartes, fruita confitada, “fondus”, gelats, salses de carn i peix, ensalades…
La flor del taronger, es prepara en infusió o també s'utilitza en cosmètica i perfumeria.

No hay comentarios:

Publicar un comentario