El dijous 17 d'abril a les 3:30 anàrem
de visita al Centre d'Estudis Contestans de Cocentaina, allí ens
esperava Pep.
Estiguérem parlant d'ell una bona estona, però, a més d'ell havia
que vore altres coses: com collien el blat, es segava amb la falç, i
desprès s'ha xafava tot amb alguns mecanismes, com els burros
maxos que rodaven amb els ulls tapats i xafaven el blat. Havien
alguns refranys com:
“A juny la falç al puny i a setembre qui tinga blat que sembre”
i “Qui no vullga pols que no vaja a l'era”
Més tard ens anàrem del blat i ens posàrem a vore l'olivera. Allí
ens explicaren que tenien que collir les olives i posar-les en una
espècie de xafador amb aigua calenta i posaven un burro maxo a fer
voltes i xafar-les, després recollies la mescla i la posaves en una
bassa i l'aigua es quedava baix i l'oli dalt i passava a una altra
bassa per un forat. Havien altres mecanismes de premsa amb un tronc i
un altre amb una manivel·la.
Desprès miràrem una estoneta i anàrem a la vinya. En la vinya havien
mecanismes de premsa i d'alcohol pero el suc es podia fer xafant-lo
amb unes sabates d'espart, i el suc caiguera en una fossa. La vinya
en 1920, van fer 25.000.000 litres de vi, i després 60.000 litres de
vi, va haver una epidèmia anomenada filoxera i van tindre que
arrancar-los tots. Allí estiguérem mirant uns minutets...
Després amb Pere miràrem la prehistòria i ens explicà les coses
que feien com: la ceràmica, les puntes de sílex...I també els
poblats, que quan els enterraven li feien un aixovar funerari, que en
el
neolític i el paleolític hi havien mes fases. També ens va fer un
gran resum de l'edat mitjana, invasions com la dels musulmans,
construccions, monuments, i, a més de l'època romana la seua religió , els cartaginesos, els visigots etc. A continuació pasàrem una bona estona en les sales mirant i vam vore coses molt
interesants.
I si vos serveix la nostra opinió és que ens va agradar molt
perquè va aconseguir traslladar-nos a eixos moments històrics i era com si estiguèrem vivint-los
I a les cinc se n'anàrem a casa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario